لبنیات

تنوع محصولات لبنی ایران

لبنیات جزء مهم‌ترین محصولات غذایی کشورها است. شیر این ماده‌ی غذایی بسیار مهم و با اهمیت دارای انواع ویتامین‌ها و پروتئین است. محصولات متنوع به دست آمده از شیر را لبنیات می‌گویند.

بیشترین حجم شیر از گاو و بعد از آن از حیواناتی چون گوسفند، بز و گاومیش به دست می‌آید. فرآورده‌های به دست آمده از شیر گاها به شکل سنتی و بیشتر به شکل صنعتی تولید می‌شود.

در حال حاضر فرآیند پاستوریزه و هموژنیزه کردن شیر و فرآورده‌های به دست آمده از شیر در کارخانجات صورت می‌گیرد و محصولات نهایی با بسته‌بندی‌های مختلف وارد بازار می‌شود. البته شایان ذکر است شیر و لبنیات محلی نیز مشتریان خاص خود را دارد.

معرفی انواع محصولات لبنی ایران

 سرشیر:

به چربی بسته شده روی شیر گفته می‌شود که دارای طعم و مزه بسیار عالی است. سرشیر سرشار از ویتامین و پروتئین بوده و از کیفیت بالایی برخوردار است.

خامه:

چربی به دست آمده بعد از سرشیر را خامه می‌گویند که امروزه بیشتر به شکل صنعتی به دست می‌آید.

کره:

به چربی شیر بعد از هم زدن خامه کره می‌گویند. امروزه کره‌های صنعتی به شکل قالبی و کره‌های محلی نیز به شیوه‌های دستی تهیه و در بازار عرضه می‌شود.

پنیر:

برای تهیه‌ی پنیر از روش مایه زدن و اضافه کردن  سرکه که به آن دلمه هم می‌گویند به دست می‌آید.

ماست:

با اضافه کردن باکتری‌های لاکتوباسیل و استرتیوکوک ماست به دست می‌آید که به آن تخمیر نیز می‌گویند.

کشک:

از طریق جوشاندن دوغ و خشک کردن آن به دست می‌آید. کشک سرشار از کلسیم است.

قره قوروت:

از جوشاندن و صاف کردن آب کشک و خشک کردن آن درست می‌شود که دارای طعم ترش مزه‌ای بوده و پرخاصیت است.

کره‌ی دوغی (مسکه):

از روش هم زدن ماست و جدا کردن جامدات به دست آمده از دوغ تهیه می‌شود.

دوغ:

از مخلوط آب و ماست به روش ساده و یا جدا کردن دوغ از کره دوغی به دست می آید، این نوع دوغ ترش مزه است.

از دیگر محصولات لبنی که از شیر به دست می آید می توان به آروشه، روغ زرد، شکر پنیر، بستنی، شیر خشک، کفیر و غیره اشاره کرد. تنوع محصولات لبنی ایران بسیار زیاده است. در اینجا به مهم‌ترین محصولا لبنی ایران اشاره کرده‌ایم.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *