لبنیات

 از دید محصولات لبنی ایران لبنیات به آن دسته از مواد غذایی گفته می‌شود که از شیر به دست می‌آیند.

لبنیات

فراورده‌های لبنی می‌تواند به صورت سنتی یا صنعتی که فرایندهای پاستوریزه شدن و هموژنیزه شدن را می‌گذراند تولید شود. انواع این فراورده­ها عبارتند از:

  • پنیر از شیر بریده شده (ترش شده) حیوانات تهیه می­شود.
  • ماست از تخمیر شیر توسط نوعی باکتری حاصل می­شود.
  • سرشیر، چربی بسته شده شیر پس از جوشاندن شیر در روی آن بدست می­آید.
  • خامه، چربی شیر است که از سرشیر گرفته می‌شود.
  • کره، چربی شیر است که از هم زدن خامه حاصل می‌شود.
  • کشک، از جوشاندن دوغ و صاف کردن و خشک کردن آب آن بدست می‌آید.
  • تَرفیا سُج یا قره قروت، خوردنی­ای ترش مزه که از جوشاندن آب صاف شده کشک و خشکاندن آن بدست می‌آید.
  • مَسکه (کره دوغی)، کره­ای که از زدن ماست و جدا کردن دوغ بدست می‌آید.
  • دوغ، از زدن ماست و جدا کردن دوغ از مسکه بدست می­آید که این دوغ ترش­تر است.
  • پینو، نوعی کشک است

طبق بررسی های محصولات لبنی ایران معمولاً ماده اولیه تولید انواع لبنیات، شیر گاو است. اما گاهی از شیر سایر پستانداران همچون بز، گوسفند، گاومیش، و استفاده می‌شود.

  • لور، پنیر دلمه شده سفت نشده ‌است که مزه­ای شیرین دارد
  • آروشه، خوردنی خوشمزه که از سودن پنیر تازه در روی دیگ آتش که به روغن می‌نشیند و افزودن آرد بدست می‌آید.
  • دورده یا دووِه، باقی‌مانده ترش و شور مزه کره­ای که داغ شده و روغنش جدا شده ‌است.
  • روغن زرد یا کرمانشاهی، روغن خالص کره که از جوشاندن کره یا مسکه بدست می‌آید.
  • شکر پنیر، شیرینی­ای که از آمیختن آب پنیر و شکر و پختن آن فراهم می‌شود.
  • بستنی، خامه­ای که به آرامی یخ بسته ‌است.

کارشناسان مواد غذایی به محصولات لبنی ایران گفتند شیر و لبنیات، منبع بسیار خوبی برای تأمین پروتئین مورد نیاز بدن است، مصرف روزانه دو لیوان شیر، ۵۰ درصد پروتئین مورد نیاز افراد بالغ را تأمین می­کند.

  • شیر غنی‌شده، شیری است که با تبخیر، آب آن به کار رفته و قوام گرفته ‌است.
  • شیر خشک، با پراندن آب شیر به صورت صنعتی به دست می‌آید.
  • خامه ترش، خامه­ای که به وسیله باکتری تخمیر و ترشیده ‌است.
  • خامه مخصوص قنادی که از ترکیب خامه طبیعی به همراه شیر کره یا روغن به دست می‌آید

 

محصولات لبنی ایران پیشنهاد می دهد با مصرف کلسیم موجود در شیر و لبنیات از نرمی استخوان، کندی رشد، خرابی دندان­ها در کودکان و پوکی استخوان در بزرگسالان پیشگیری کنید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *