دوغ

بر اساس نظر محصولات لبنی ایران دوغ نوشیدنی لبنی است که از ترکیب آب و ماست به دست می‌آید.

دوغ

در گذشته یکی از فراورده‌های جانبی کره محسوب می‌شد.

برای تهیه آن، ابتدا ماست پرچرب را با آب رقیق می‌کردند.

سپس با استفاده از مشک، چربی آن جدا شده و باقی‌مانده به‌عنوان دوغ مصرف می‌شد.

با تغییر در روند تولید به لحاظ تکنولوژی، روش تولید دوغ نیز به‌عنوان نوشیدنی تخمیری شیری تغییر یافته است.

تولید صنعتی دوغ بدون گاز و دوغ گازدار در ایران سابقه‌ای بیش از چهل سال دارد .

با توجه به نحوه تولید این فراورده، می‌توان آن را به انواع:

دوغ، دوغ گازدار، دوغ حرارت دیده بدون گاز و دوغ حرارت دیده گازدار تقسیم کرد.

دوغ فراورده‌ای است که از اختلاط ماست با آب آشامیدنی با نمک یا بدون نمک و افزودن اسانس­های سبزیجات معطر از قبیل کاکوتی، نعناع و پونه تهیه می‌شود .

با توجه به شرایط نگهداری و در اثر تخمیر طبیعی ناشی از فعالیت میکروارگانیسمهای زنده ­ی موجود در ماست اولیه تولید گاز شود.

دوغ گازدار فراورده‌ای است که بعد از فراوری به روش اول به آن گاز کربنیک تزریق می‌شود.

در دوغ حرارت دیده­ ی بدون گاز برای افزایش قابلیت نگهداری و جلوگیری از تولید گاز تحت تأثیر فرایند حرارتی قرار داده شود.

در دوغ حرارت دیده­ ی گازدار، برای ایجاد گاز در اثر تخمیر طبیعی، باکتری‌های ترموفیل مورد استفاده در تولید ماست (استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس دبروکی بولگاریکوس) به آن اضافه شود.

برای حفظ کیفیت بهتر است در یخچال و در مکانی به دور از تابش مستقیم آفتاب نگهداری شود .

محصولات لبنی ایران : نگهداری دوغ در مکانی با دمای معمولی مشکلی ایجاد نمی‌کند.

مصرف دوغ مانند هر غذایی دیگر دارای فواید و مضراتی است.

از فواید و مضرات دوغ می‌توان به ترتیب به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان، کمک به سلامت دندان‌ها، استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان، کاهش کلسترول خون، درمان گرمازدگی و عطش، رفع بوی بد دهان، کمک به خواب آرام و راحت، پاکسازی و شفافیت پوست به عنوان فواید و افزایش فشار خون، اختلال در فرایند هضم و… به عنوان مضرات این ماده غذایی اشاره کرد.

در حال حاضر، استاندارد بین‌المللی این نوشیدنی به نام ایران ثبت شده‌ و به عنوان میراث فرهنگی غذا شناخته می‌شود.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *